28 lis 2013

Zapiekanki

Do 4 zapiekanek potrzebujemy:
2 paluchy 
150 (+/-) g pieczarek
parę plasterków wędliny
cebula
kukurydza 
ser żółty
sól, pieprz



Paluchy przekrawamy na pół. Pieczarki ścieramy na tartce jarzynowej, cebulę kroimy w piórka, wędlinę najpierw w plastry, następnie w kostkę. 
Ser ścieramy na tartce jarzynowej.







Bułki smarujemy delikatnie masłem i kładziemy po kolei:

pieczarki (sól, pieprz), cebulka, kukurydza, wędlina ser. 




Piekarnik nastawiamy na 180 stopni C i umieszczamy w nim nasze zapiekanki. Ja zawsze ustawiam z termoobiegiem (jest szybciej :)). Pieczemy ok. 8 min. Warto zaglądać do piekarnika. Ja do zapiekanek uwielbiam sos czosnkowy. (Jogurt naturalny, ząbek czosnku, sól, pieprz, natka pietruszki). 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz