26 lis 2013

Naleśniki ze szpinakiem

Naleśniki można  jeść nie tylko na słodko. Ja osobiście bardziej preferuje te wytrawne. 


Ciasto:
mleko - ok. 3 szkl.
odrobina wody
2 jaja
mąka (na oko)
sól (szczypta)
Wszystko razem oczywiście mieszamy miksujemy. Żeby naleśniki były puszyste można dodać wody gazowanej. 

Farsz:
szpinak (jeżeli mrożony to ok. 5 kostek)
ząbek czosnku 
śmietana 30% (1/3 szklanki)
sól, pieprz, Vegeta

Szpinak smażymy na odrobinie oleju, siekamy drobno ząbek czosnku. Dolewamy śmietankę i zostawiamy na ogniu aż zgęstnieje. Doprawiamy do smaku.
    Naleśniki smarujemy farszem i składamy na cztery, podsmażamy na patelni i już...gotowe. Smacznego :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz