15 lip 2013

Tarta z musem truskawkowym


Ciasto:
250g mąki

125g masła
1 jajko
odrobina wody

cukier waniliowy


Na stolnice wsypujemy  mąkę i dodajemy pokrojone masło i wbijamy jajko, następnie wyrabiamy ciasto i dodajemy cukier i wodę. Wyrabiamy na gładką masę. Wkładamy ciasto do lodówki na 40 min.

 Po upływie 40 min. ciasto wałkujemy i nawijamy na wałek i przekładamy na blaszkę. Boki staramy się wyrównać (najlepiej rękami). Nakłuwamy widelcem ciasto i pieczemy przez 20 min. w 200 stopniach. 
Ciasto zostawiam do wystygnięcia.


Czekolada:
1 tabliczkę czekolady mlecznej rozpuszczamy w kąpieli wodnej ( w niewielkim rondelku gotujemy wodę i przykrywamy miską, do miski wkładamy kostki i mieszamy aż się rozpuści.


Mus truskawkowy:
ok. 300g truskawek świeżych lub mrożonych
galaretka truskawkowa
                                                                    

                                                                        Truskawki miksujemy (ale nie ma gładką masę)
dodajemy galaretkę. Rozpuszczamy ją w 150ml wrzątku. Zostawiamy do wystygnięcia.                       
                                              

                                                                          

                                                                           Bita śmietana:
   400ml śmietanki 30% (schłodzonej)                    cukier waliniowy

   ok. 4 łyżki cukru pudru.                                              

                                                                          Śmietanę ubijamy na sztywną pianę i dodajemy     cukier waniliowy i cukier puder. 



Tarte na spodzie polewamy czekoladą, wylewamy mus truskawkowy. Wkładamy do lodówki az galaretka złapie. Na końcu nakładamy bitą

śmietanę i posypujemy kawałkami czekolady. 

                                                                                                                                                       




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz