Ciasto:
250g mąki
125g masła
1 jajko
odrobina wody
cukier waniliowy
Na stolnice wsypujemy mąkę i dodajemy pokrojone masło i wbijamy jajko, następnie wyrabiamy ciasto i dodajemy cukier i wodę. Wyrabiamy na gładką masę. Wkładamy ciasto do lodówki na 40 min.
Po upływie 40 min. ciasto wałkujemy i nawijamy na wałek i przekładamy na blaszkę. Boki staramy się wyrównać (najlepiej rękami). Nakłuwamy widelcem ciasto i pieczemy przez 20 min. w 200 stopniach.
Ciasto zostawiam do wystygnięcia.
Czekolada:
1 tabliczkę czekolady mlecznej rozpuszczamy w kąpieli wodnej ( w niewielkim rondelku gotujemy wodę i przykrywamy miską, do miski wkładamy kostki i mieszamy aż się rozpuści.

Mus truskawkowy:
ok. 300g truskawek świeżych lub mrożonych
galaretka truskawkowa
Truskawki miksujemy (ale nie ma gładką masę)
dodajemy galaretkę. Rozpuszczamy ją w 150ml wrzątku. Zostawiamy do wystygnięcia.

Bita śmietana:
400ml śmietanki 30% (schłodzonej) cukier waliniowy
ok. 4 łyżki cukru pudru.

Śmietanę ubijamy na sztywną pianę i dodajemy cukier waniliowy i cukier puder.
Tarte na spodzie polewamy czekoladą, wylewamy mus truskawkowy. Wkładamy do lodówki az galaretka złapie. Na końcu nakładamy bitą
śmietanę i posypujemy kawałkami czekolady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz