27 sie 2013

Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa to moja ulubiona zupa. Najlepszą na świecie pomidorówe robi mój Tato :) 

Będziemy potrzebować:

1 żeberko, bądź 2 skrzydełka z kurczaka
2 marchewki
przecier pomidorowy
4 ziela angielskie
2 listki laurowe
pietruszka
natka pietruszki
cebula, por
sól, pieprz
1 op. makaronu ( ja używam świderki)
śmietana 30%
1 1/2 łyżki mąki
woda






Kość zalewamy woda i gotujemy ok. 1h w między czasie usuwamy z garnka szumowiny, dodajemy warzywa: marchew, pietruszkę, cebule, ziele, listek laurowy, por. Gotujemy całość po ugotowaniu się warzyw dodajemy 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem ( jak ktoś lubi Vegetę to też można). Do kubeczka wsypujemy 1 1/2 łyżki mąki, wlewamy odrobinę wody, dokładnie mieszamy, żeby nie było grudek. Wlewamy ok. 1/2 kubeczka śmietany 30%. Do kubeczka dodajemy parę łyżek gorącej zupy, następnie wlewamy całość do garnka . Zagotowujemy na koniec dodajemy posiekana natkę piertuszki.
Ach... i zapomniałam bym trzeba ugotować makaron :) i już można zajadać. ! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz