14 wrz 2013

Leczo

Leczo to bardzo zdrowe danie. Uwielbiam je ze świeżych warzyw. Zabieramy się do gotowania ;)

Składniki:
2 cebule
2 papryki (żółta, czerwona)
4 średnie pomidory
laska kiełbasy cienkiej
1/2 cukinii
1/2 szkl. śmietany 30%
odrobina mąki.
sól, pieprz, papryka ostra




Na początek wszystko podsmażamy. Cebulę z papryką (do zeszklenia), Kiełbasę z cukinią i pomidory,  których pozbywamy się pestek i skóry (żeby obrać pomidora trzeba ponacinać lekko skórkę i wyparzyć). Tak przygotowane warzywa przekładamy do garnka i zalewamy wodą, dodajemy listek laurowy, ziele angielskie. Pozostawiamy do ugotowania. Gdy warzywa będą już miękkie zaprawiamy smietaną (do kubka wsypujemy ok. 3 łyżeczki mąki, wlewamy zimną wodę i dokładnie mieszamy, żeby nie było gródek, dolewamy śmietanę).
Podajemy z ryżem. Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz