To jedna z tych zup, która mocno kojarzy mi się z dzieciństwem. Baaardzo ją lubię ale nie za często.
Trzeba pamiętać, że osoby które maja problemy z kamieniami nerkowymi powinny unikać szczawiu, ale raz w roku i księdzu można ;)
Potrzebujemy ugotować wywar na mięsie wieprzowym, wołowym lub drobiowym i na warzywach: marchew, pietruszka. Oczywiście jak do każdej zupy dodajemy listek laurowy i ziele angielskie. Kolejnym krokiem jest obranie i pokrojenie w kostkę ziemniaków, dodajemy do zupy. Pamiętajmy, że najpierw musimy dodać ziemniaki a dopiero potem szczaw, ponieważ nie ugotuję się. Dodajemy szczaw, może być marynowany. Zupkę zaprawiamy śmietana 30%. Gotujemy jaja na twardo i kroimy w ćwiartki.
Trzeba pamiętać, że osoby które maja problemy z kamieniami nerkowymi powinny unikać szczawiu, ale raz w roku i księdzu można ;)
Potrzebujemy ugotować wywar na mięsie wieprzowym, wołowym lub drobiowym i na warzywach: marchew, pietruszka. Oczywiście jak do każdej zupy dodajemy listek laurowy i ziele angielskie. Kolejnym krokiem jest obranie i pokrojenie w kostkę ziemniaków, dodajemy do zupy. Pamiętajmy, że najpierw musimy dodać ziemniaki a dopiero potem szczaw, ponieważ nie ugotuję się. Dodajemy szczaw, może być marynowany. Zupkę zaprawiamy śmietana 30%. Gotujemy jaja na twardo i kroimy w ćwiartki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz