18 cze 2013

Gołąbki z młodej kapusty

Pierwszy raz w życiu robiłam gołąbki  i przyznam sie szczerze, że wyszłyy :)

Potrzebujemy: 
-jedne główki młode kapusty 
-ok. 1 kg mięsa mielonego
-jedną torebkę ryżu
-pieprz, sól
-cebula


Kapustę trzeba sparzyć (od zagotowania ok. 5 min) odciąć dolne grubsze części liścia.
Farsz:

mięso mielone solimy, pieprzymy, dodajemy drobno pokrojoną cebule i wcześniej ugotowany ryż            ( gołąbki z młodej kapusty gotują się dużo krócej) dokładnie mieszamy. Na liść nakładamy farsz i zawijamy standardowo, układamy w garnku i zalewamy wodą, lekko solimy. Gotujemy ok.         1-1,5 h. 





 Sos:
0,5 l wody
kostka rosołowa
koncentrat pomidorowy
śmietana 30%
koperek
Do zagotowanej wody wrzucamy kostkę dodajemy koncentrat i zaprawiamy śmietaną. Oczywiście przyprawiamy do smaku.
Podajemy z młodymi ziemniaczkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz