Pierwszy raz w życiu robiłam gołąbki i przyznam sie szczerze, że wyszłyy :)
Potrzebujemy:
-jedne główki młode kapusty
-ok. 1 kg mięsa mielonego
-jedną torebkę ryżu
-pieprz, sól
-cebula

Kapustę trzeba sparzyć (od zagotowania ok. 5 min) odciąć dolne grubsze części liścia.
Farsz:
mięso mielone solimy, pieprzymy, dodajemy drobno pokrojoną cebule i wcześniej ugotowany ryż ( gołąbki z młodej kapusty gotują się dużo krócej) dokładnie mieszamy. Na liść nakładamy farsz i zawijamy standardowo, układamy w garnku i zalewamy wodą, lekko solimy. Gotujemy ok. 1-1,5 h.
Sos:

kostka rosołowa
koncentrat pomidorowy
śmietana 30%
koperek
Do zagotowanej wody wrzucamy kostkę dodajemy koncentrat i zaprawiamy śmietaną. Oczywiście przyprawiamy do smaku.
Podajemy z młodymi ziemniaczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz