19 cze 2013

Penne ze szpinakiem

W naszym domu bardzo lubimy makarony wszelkiego rodzaju więc często je przyrządzam tym razem bogaty w żelazo szpinak.

 Składniki:
3/4 op. szpinaku mrożonego liście
2-3 ząbki czosnku
śmietana 30 %
kostka rosołowa
pierś z kurczaka
olej - oliwa
pieprz, sól
makaron rurki (penne)





Makaron gotujemy al'dente. Pierś kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z odrobiną oleju (oliwy). dodajemy szpinak ok. 9 kostek. dolewamy 1/2 szklanki wody i wrzucamy kostkę rosołową. Smażymy ok. 15 min w między czasie dodajemy ząbki czosnku (mogą być posiekane lub rozgniecione praską). Makaron odcedzamy, szpinak dosalamy pieprzymy dość obficie i dodajemy makaron. Mieszamy delikatnie całość. Można podawać z tartym żółtym serem, parmezanem lub suszonymi pomidorami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz