14 maj 2013

Sajgonki


Farsz:
5 grzybów mun
50 g makaronu chińskiego 
średnia marchew
cebula
3 liście kapusty pekińskiej
200 g mięsa mielonego
1 jajo
10 kiełków fasoli
2 łyzki sosu sojowego



Grzyby moczymy przez 20 min w gorącej wodzie, nastepnie odcedzamy, odcinamy nóżki, a kapelusze kroimy w paseczki. Makaron chiński wrzucamy do gorącej wody, przykrywamy i zostawiamy na 3 min. 
Po upływie czasu odcedzamy i kroimi na paski o dł. około 5 cm. Marchewkę zcieramy na tarce jarzynowej, cebulę i liście kapusty pekińsiej kroimy drobno. Mieszamy i dodajemy mieso mielone, jajko, kiełki i sos sojowy. Całość jeszcze raz dokładnie mieszamy i przyprawiamy pieprzem. Nie solić ponieważ sos sojowy jest słony. 
Potrzebny jest nam jeszcze papier ryżowy w króry zawiniemy farsz i smażymy na głębokim oleju. Sajgonki to czasochłonne danie ale warto się natrudzić. Najlepiej smakuja z sosem słodko-pikantnym Tao- tao. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz